понеділок, 12 квітня 2021 р.

12 квітня - Всесвітній день авіації та космонавтики

 Цікаві факти про космонавтів

1. У всьому світі більше 500 чоловік (космонавтів) вже побували в космосі. 
2. Космонавти можуть провести багато часу в космосі. Максимальне проведений час в космосі: 2 роки і 73 дні. 
3. У космосі неможливо дихати, тому скафандри космонавтів оснащені киснем, який допомагає їм дихати, коли вони працюють за межами космічного корабля. 
4. Космонавти сплять на двоярусних ліжках або у спальних мішках. Але ці двоярусні ліжка повинні бути оснащені пряжками, щоб космонавти могли пристебнутися.  
5. Космонавти зазвичай їдять м’ясо, макарони, фрукти і п'ють прохолодні напої.  
Цікаві факти про космонавтику
1. На орбіті Сонце сходить і заходить кожні 90 хвилин, тому протягом дня можна спостерігати світанок цілих 16 разів.  
2.  Відсутність сили тяжіння зменшує хропіння та розпрямляє хребет так, що можна «підрости» на 5-8 см.
3. У космосі неможливо приймати ванну. Для гігієни використовують вологі губки та серветки. Проблематично також почистити зуби: піну від зубної пасти доводиться просто ковтати.
4. Практично кожен астронавт пережив «космічну» хворобу. При відсутності гравітації, сигнали вестибулярного апарату стають суперечливими. Результат - дезорієнтація: багато астронавтів не відчувають розташування навіть власних рук і ніг.  
5. Найважче після повернення на Землю - звикнути до того, що предмети все-таки падають. Космонавти після довгого перебування в космосі довго звикають до гравітації, б’ють предмети, за звичкою відпускаючи їх, протягом декількох місяців після польоту.
Так як в даний час триває дистанційне навчання, учні 9-11 класів пройдуть онлайн-вікторину "60 років на орбіті", відповівши на 60 питань.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Великдень - одне із найбільших християнських свят, яке в нашій країні святкують із Х століття. Це свято повязане із різнокольоровими писан...