субота, 29 квітня 2023 р.

Міцна, надійна, універсальна

29 квітня прийнято відзначати День народження популярної застібки-блискавки. Винахід аксесуару належить емігранту зі Швеції Гідеону Сандбеку, що запатентував застібку zipper або zip у 1913 році у США.

 Принцип дії блискавки (застібання)

Принцип дії блискавки (розстібання)


Історія виникнення застібки-блискавки

Види блискавок

За видами зубів виділяють три конструкції блискавок:

  • Спіральна (вита застібка). Виготовляють зі згорнутого у спіраль синтетичного волокна, яке або намотано на тасьму, або пришито до неї. Волокно формується таким чином, що утворюються виступи, які зчіпляються з такими ж виступи з протилежного боку.
  • Тракторна застібка. За формою нагадує гусеницю трактора. На відміну від спіральної застібки, вона складається з окремих пластикових зубів, закріплених на тасьмі. Зуби частіше за все мають форму «грибка» з канавкою, що забезпечують надійне зачеплення, хоча застосовуються й зубці інших форм. Ця блискавка зносостійка, але менш міцна, ніж металева або спіральна й застосовується переважно на верхньому одязі.
  • Металева застібка. За конструктивом схожа на тракторну, але зубці зроблені з металу - зазвичай з латуні або нікелю. Заготовкою слугує товстий плаский дріт. У металевих блискавок зубці переважно асиметричної форми: кожен зубець має виступ з одного боку і поглиблення з іншого. Така блискавка дуже міцна, але іноді може «заїдати».
    На малюнку «блискавки», зліва направо: металева, тракторна та спіральна (вита).
  • Розрізняють блискавки роз'ємні та нероз'ємні
  • Рідше зустрічають роз'ємні блискавки з двома бігунками (правосторонні і лівосторонні та нероз'ємні типу «О» та типу «Х», замок-петля


Виготовлення застібки-блискавки

Відео "Як виготовляють застібки-блискавки" 
https://www.youtube.com/watch?v=GOcl4JhSpZk




Немає коментарів:

Дописати коментар

  Великдень - одне із найбільших християнських свят, яке в нашій країні святкують із Х століття. Це свято повязане із різнокольоровими писан...