субота, 20 травня 2023 р.

20 травня - день народження джинсів

 20 травня 1873 року Лівай Строс і Джекоб Девіс отримали патент, що надавав компанії ексклюзивне право на виробництво робочих брюк із заклепками на кишенях. Виріб, який сьогодні відомий як джинси, надійшов у продаж цінок 13,5 долорів за дюжину (12 шт)

Джинси сучасного вигляду з'явились у 20-х роках XX століття і продавались на Західному узбережжі США як робочий одяг для ковбоїв, лісорубів та залізничників. Відомими на всю країну вони стали в роки Другої світової війни, коли джинси були включені до списку стратегічних товарів і продавались виключно людям, зайнятим у оборонній промисловості. З 1950-х вони стали популярними серед представників субкультур, в тому числі хіпі, стиляг, рокерів та скінхедів, завдяки чому стали відомими й за межами США.

Відео "День народження джинсів"

(24 канал https://www.youtube.com/watch?v=GQ2DkZkSRVs)


Цікаві факти про джинси

  • Прообраз джинсової тканини з'явився на території сучасної Італії, в місті Генуя, ще півтисячі років тому. З неї шили одяг для мореплавців.
  • Довгий час ці штани вважалися одягом для сільської місцевості, поки їх не почали одягати голівудські актори у своїх фільмах, позбавивши їх "сільської репутації"
  • Джинсова тканина називається "денім" (англ. Denim). Назва походить від Німа, міста у Франції, де цю тканину вперше почали виробляти. Французькою "з Німа" - "de Nim".
  • Перші джинси були кольору індиго, а фарбу виготовляли з попелу.
  • Згідно зі статистикою, в США на кожного жителя припадає в середньому 7 пар джинсів.
  • Назва "джинси" увійшли у вжиток лише в середині ХХ століття. До цього їх називали по-різному, частіше просто "спецодягом".
  • Творець джинсів Леві Стросс ніколи не носив їх. Джинси були дешевим одягом для робітничого класу, а він був забезпеченим бізнесменом.
  • Маленька кишенька у великій кишені на джинсах спочатку призначалася не для запальнички, як багато хто вважає, а для монет. Зараз її пришивають лише в данину традиції.
  • Ціна на перші джинси, випущені Леві Строссом, становила 1 долар 46 центів.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Великдень - одне із найбільших християнських свят, яке в нашій країні святкують із Х століття. Це свято повязане із різнокольоровими писан...