субота, 13 травня 2023 р.

День народження "липучки"

    Сьогодні важко знайти людину, яка б не знала про застібку-липучку Велкро і хоча б раз в житті не користувався нею. Прийшовши на зміну традиційним ґудзикам і злегка потіснивши блискавки, стрічка-липучка впевнено зайняла свою нішу.


Історія застібки-липучки почалася в Швейцарії в 1940-х роках за зовсім буденних обставин. Інженер-електромеханік Жорж де Местраль повернувся зі своїм собакою з прогулянки лісом і звернув увагу на, здавалось би, звичайнісіньке явище – на шерсть його улюбленця начіплялося багато реп’яхів. Чоловік роздивився це «неподобство» під збільшувальним склом і помітив сотні крихітних «гачечків». Саме їх наявністю і пояснюються липучі властивості усім відомої рослини.

Кілька років життя інженер присвятив створенню стрічки з такими ж дрібними гачками, які б чіплялися один за одного. І йому вдалося. Найперша липучка була виготовлена на основі бавовни. На одній смужці тканини знаходилися мікроскопічні гачечки, на іншій – такі ж дрібненькі петлі. Згодом де Местраль почав працювати з більш зносостійким нейлоном.

Свій винахід де Местраль назвав Velcro (франц. Velour - оксамит; crochet - гачок). Так само називалася і швейцарська компанія, яку він заснував в 1952 році, і торгова марка, зареєстрована 13 травня 1958 року.


Запатентувати «липучку» винахіднику вдалося не з першого разу. Але в 1955 році його винахід нарешті визнали.

Втім, для того щоб завоювати споживчу популярність, винаходу швейцарця знадобилося ще майже 20 років: на початку 70-х липучки стали використовувати у виробництві костюмів для космонавтів НАСА, і відтоді продажу матеріалу почали рости кратними темпами. За словами дружини покійного де Местраля, останні 30 років він жив і годував сім'ю виключно на патентні відрахування від свого винаходу.

Що собою являє «липучка»

“Липучка” складається з двох міцних стрічок, лицьова сторона однією з яких покрита петлями з поліамідних монониток, а лицьова сторона другої – петлями з монониток з боковим розрізом, тобто гачками (стрічка петельна і стрічка гачкова). При з’єднанні двох стрічок гачки входять в петлі, і відбувається швидке і міцне зчеплення. Роз’єднання двох стрічок вимагає значного зусилля, а також створює характерний гучний звук.

Даний вид застібок застосовується дуже широко – він простий у використанні, безпечний, не вимагає догляду. Особливого поширення «липучка» отримала у виробництві одягу і взуття, замінивши собою інші застібки (гудзики, блискавки тощо).


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Великдень - одне із найбільших християнських свят, яке в нашій країні святкують із Х століття. Це свято повязане із різнокольоровими писан...